Missziós kihívás

Nyári tanulmányút Pápán.

Helyszín: Dunántúli Református Egyházkerület Püspöki Hivatal, Pápa

Időpont: 2020. július 7-10.

Partnereinkkel a Pápai Református Egyházközségbe látogattunk el, ahol a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek igazgatója és egyben a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője, Köntös László református lelkész fogadott minket.

Beszélgetésünk elején Köntös László hosszú és sokoldalú pályájáról mesélt. Szolgált lelkészként Körmenden, dolgozott újságíróként, főszerkesztő-helyettesként a Reformátusok Lapjánál, aztán Amerikában volt gyülekezete, 1991 és 1993 között a michigani Allen Park lelkésze volt, 1993-ban került Pápára a Gyűjtemények élére, 2008-ban pedig főjegyzővé választották. De első helyen református lelkésznek vallja magát, számára az az alap.

A főjegyző azt is hozzáteszi, hogy Amerikában, ahol ő élt, a magyarok a huszas években kivándorolt cselédek voltak. Az első dolguk volt a

, mert tudták, a közösségi erő az egyház. Számukra az egyház közösségi minta volt. Az ötvenhatos kivándorlók összejártak, de templomba már nem mentek. Ennyire meghatározó, mit visz magával az ember – toldja meg Köntös László. Ha valaki itthon nem járt templomba, kint sem lesz templomjáróvá. Ebben rejlik a missziói kihívás.

Hogy lehet az egyház ebben az esetben közösségépítő? Hogyan tud létrejönni a kintiek közti kapcsolat? – teszi fel a kérdést Köntös László. Meglátása szerint az egyháznak új diaszpórapolitikára van szüksége, egy olyanra, ami tudatosan és szervezett módon akár az állammal összefogva foglalkozik a kivándoroltakkal.

Ugyanakkor ő úgy véli, hogy kötelességünk az itthon maradás, mert az Úristen akaratából élünk, és ő döntött felőlünk. Nem véletlen, hogy ideszülettünk. De ez nem jelenti azt, hogy nem lehet külföldre menni, teszi hozzá. Azt jelenti, gondolkodhat egy református fiatal arról, hogy van egy nemzet, van egy hivatás, és nem csak egyénileg nézheti, hogy neki mi jó, vagy nem jó. Nézzen körül a fiatal, majd jöjjön haza, és ebből építse fel identitását, és a nemzetet együtt, összegzi Köntös László főjegyző.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása