Jó gyakorlat összefoglaló – 8. rész

A pápai tanulmányút néhány jó gyakorlat, észrevétel.

-Iskolás korosztály

A pápai tanulmányúton beszámolt a helyi közösség arról, hogy az általános iskolás korosztály bevonható például a kórházak elfekvő osztályán tett látogatásokba, idősotthonok meglátogatásába.  Meghökkentő talán, de pont e korosztály nyitottsága teszi lehetővé azt, hogy e gyermekek könnyebben forduljanak egy – egy elesett ember felé. Ezek a „szolgálatok” természetesen a gyermekeket is gazdagítják és a hittanos közösséget is erősítik.  Nem beszélve arról, hogy állandó programot, értékes szabadidő eltöltést is biztosítanak e korosztálynak és kreatívabbnál, kreatívabb módon valósíthatják meg e látogatásokat – színdarabokat adnak elő, kézműves ajándékokat gyártanak, szavalnak, zenélnek, stb.

-Középiskolások, ifjúsági programok

A középiskolásokkal, ifikkel való foglalkozás is sok lehetőséget rejt magába és komolyan formálja a részt vevő fiatalok későbbi életvezetési döntéseit az ebben a korban szerzett benyomások, tapasztalatok.

Köntös László 1993-ban került Pápára a Gyűjtemények élére, 2008-ban pedig főjegyzővé választották. Pályafutása egy 1985-ben elnyert amerikai ösztöndíjjal kezdődött, amelynek eredményeként teológiai magiszteri fokozatot szerzett az Amerikai Egyesült Államokbeli Princetonban. Ezt követően 1991 és 1993 között a Michigani Allan Park lelkészeként volt alkalma betekinteni a migrációs létbe, ezeket a tapasztalatait osztotta meg velünk a tanulmányút során.
Amerikai gyülekezetének, az Allan parki gyülekezet tagjainak mintegy hetven százaléka második generációs magyar volt, vagy másként magyar hátterű amerikai, a további harminc százalék pedig a hetvenes-nyolcvanas években kitelepült erdélyi, avat be minket Köntös László. „A kint élő magyarok jelentős része már Amerikába született, magyarul nem tud, amerikainak vallja magát büszkén, de a töltött káposztáról nem tud leszokni” – summázta Köntös László a tapasztalatokat. Megállapította azt is, hogy aki kiköltözik, beláthatatlan folyamat részese lesz, amit egyfajta identitásválság kísér végig. Ugyan lehet, hogy a kivándorló a gazdasági számítását megtalálja, viszont cserébe súlyos, lelki és identitásproblémák lépnek fel, amiket a gyűjteményi igazgató meglátása szerint csak több generáció által lehet megoldani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása