Disszeminációs tréning

A két napos disszeminációs tréningen hazai szakemberek vettek részt a tapasztalatok megosztása céljából.

Helyszín: Béri Evangélikus Egyházközség, Bér

Időpont: 2020. augusztus 14-16.

Téma/Tematika: Keresztyén hétköznapok

Résztvevők:

  • Balassagyarmati Református Egyházközség
  • Bér Evangélikus Egyházközség
  • Kecskeméti Evangélikus Egyházközség
  • Lukanénye Község Önkormányzata (SK)
  • Együtt Európáért Alapítvány (EEA)

 

A disszeminációs tréning további célja az volt, hogy felkeltse a figyelmet a fiatalok elvándorlásának problémájára, valamint arra, hogy milyen nehezítő tényezőkkel kell számolnunk, ha a vidékiek otthonmaradása a cél.

A disszeminációs tréning keretében bemutatásra kerültek a térségben fellehető jó gyakorlatok is, amelyre a helyi hasznosuláson túl más térségek is kiindulási alapként tekinthetnek.

A disszeminációs tréning egyik legnagyobb hozadéka az volt, hogy nagyon sok olyan kérdés megvitatására került sor, amely a fókuszcsoportos interjú során jött felszínre. A két napos tréning során a résztvevők átgondolhatták álláspontjukat, reflektálhattak egymás véleményére. Ez a csoporthatás nagyon sok a gyakorlatban is jól használható eredményt hozott.

Vitathatatlan, hogy a fiatalok elvándorlása következtében súlyos demográfiai problémákkal kell szembenéznie a Nógrád megyei településeknek. A jelenséget elsősorban az oktatási mobilitás alakítja: a vidéki fiatalok nem a lakóhelyükhöz legközelebb eső, hanem a fővárosi vagy a nagyvárosokban levő felsőoktatási intézményekben folytatják tanulmányaikat. Tanulmányaikat követően nem térnek vissza eredeti lakóhelyükre, hogy ott éljenek és dolgozzanak.

Ami némi reményre adhat okot, hogy Balassagyarmat a Budapesti metropolisz térség dinamikusan fejlődő övezetéhez tartozik, így a szuburbanizáció felgyorsulásának köszönhetően idővel vonzóvá válhat a fiatalok számára a balassagyarmati agglomerációs gyűrű kistérségeibe kiköltözni.

Az egyház nagyon sokat tud hozzá tenni ehhez a változáshoz. A keresztyén gyülekezeteknek erős megtartó ereje van. A gyülekezeti közösséghez való hűség és kitartás, a megtapasztalt közösségi kapcsolat életperspektívát tud mutatni a fiataloknak. A legfontosabb, vallják a résztvevők, hogy legyen egy erős hitbéli alap. Az Istenbe vetett hit a legnagyobb megtartó erő, így az egyház a legnagyobb közösségmegtartó erőt hordozza magában, lelki és örökkévaló szempontból.

Egy másik út lehet a missziói magatartás – a drogmissziós tevékenység, cigánymisszió – felvállalása. Krízisek idején ugyanis sokan keresik annak lehetőségét, hogy tartozzanak egy olyan közösséghez, ahol önismereti elmélyülésre ugyanúgy nyílik lehetőség, mint néhány emberhez való kötődésre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása