Közösségek aktivizálásának és helyben tartásának eszközei

2020. augusztus 14-17-én zajlott a következő tanulmányutunk Balassagyarmat – Eger – Bélapátfalva – Mikófalva – Balassagyarmat útvonalon.

A tanulmányút legfőbb témája a közösségek aktivizálása, fejlesztése, az elvándorlás problematikája, s ezek eszközeinek vizsgálata volt. Az Együtt Európáért Alapítvány, a Lukanénye Község Önkormányzata és a Balassagyarmati Egyházközség szakemberei megismerkedtek a Lamenda Alapítvánnyal, a Kereplő Néptánc Egyesülettel és a Benczúrfalváért Kulturális Hagyományőrző és Faluszépítő Egyesülettel.

Tapasztalataik megosztásával azon dolgoztak, hogy kidolgozzák azokat az eszközöket, amikkel helyben lehet tartani a fiatalokat, családokat. A résztvevők a szervezetükben ezeket a célokat követik, a közösségfejlesztést és az elvándorlás csökkentését szem előtt tartva szervezik programjaikat, projektjeiket.

Bemutatták többek között a Lamenda Alapítványt, Kereplő Néptánc Egyesületet, Benczúrfalváért Kulturális Hagyományőrző és Faluszépítő Egyesületet.

Balassagyarmatról kisbusszal indultunk Egerbe. Egerben részt vettünk a “Megerősít vagy meggyengít bennünket?- Civilek
a járvány alatt és után” – regionális civil szakmai találkozónkon a Kárpátok Alapítvány-Magyarország szervezésében.

Az alapítvány stratégiai célja: A régió emberi erőforrásainak (személyek, szervezetek, közösségek) fejlesztése a leszakadó vidéki térségek, hátrányos helyzetű közösségek, kisebbségek fejlődésének érdekében, így közvetetten a szegénység és a társadalmi kirekesztettség csökkentése.

Augusztus 15-én a napot a szálláson töltöttük. A nap célja az volt, hogy megvitassuk az előző nap elhangzottakat és a témához való véleményeket és tovább gondoljuk őket.

2020. augusztus 16-án a városnéző kisvonattal körbejártuk Egert, hogy aki még nem járt ott az is lássa minden oldaláról Egert.

2020. augusztus 17-én reggeli után Mikófalvára indultunk, ahol a Mikófalvi Öntevékeny Hagyományőrző Népi Együttes képviselőivel volt megbeszélve a találkozó.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása