Jó gyakorlat összefoglaló – 9.rész

Az augusztusi tanulmányút során felmerült jó gyakorlatok és bevált praktikák sok község, szervezet számára lehet ismerős, szolgáltathat sok új információt.

A balassagyarmati református egyházközségben a vezető szempontjából még egy érdekes szempontot találtunk: elhangzott, hogy egy közösség akkor tud működni, ha nem egy személy egyedül hozza a döntéseket, hanem a vezető körül van egy olyan kis mag, akik munkacsoportként közösen, egységben hozzák a döntéseket.  Ennek számunkra nagy jelentősége van a jó gyakorlatok után kutatva, hiszen ez a közös, egységben történő döntéshozatal lehet a kulcsa annak, hogy egy egy vezető ne érezze egyedül a súlyát pozíciójának, szélesebben tájékozódjon a különféle szempontokról egy – egy téma kapcsán, megelőzze a kiégést, melyben még az egyházakban is jelen van.  A közösségben való irányítás sok olyan pozitív tulajdonságot, képességet vár el a vezetőtől, amit már feljebb is megfogalmaztunk, és alapvetőnek gondoljuk egy jól működő közösségnél, miszerint a vezető közösbe tudja tenni ötleteit, emellett képes el is engedni őket, egy másik, optimálisabb javaslat elfogadásával.  Így egy olyan komplex vezetői „stáb” alakul ki, mely döntéseivel szélesebb körben képes „megfogni” a helyieket, hiszen nem egy ember ismeretei, stílusa, szempontrendszere tükröződik bennük.

A korosztályok ismerete a közösség vezetője, vagy a fiatalokkal való foglalkozással megbízott felnőtt számára kiemelten fontos.  Így születnek például a balassagyarmati közösségben filmvetítős, klubbszerű alkalmak.  A közép és ifi korosztállyal való foglalkozás minden szempontból kulcsfontosságú egy közösség életében.  Kiemelten fontos a projektünk szempontjából, amikor pont e fiatalok elvándorlásának/máshol boldogulásának kérdéseit, okait elemezzük.  Ebben az életkorban a fiatalok a gyermekkorból a felnőttkorba lépnek át, egy újjászületésről is beszélhetünk esetükben.  Testileg, szellemileg és lelkileg is új kihívások, változások előtt állnak.  E a bennük zajló folyamatok megélésében különösen fontosak a kortárs kapcsolataik illetve hogy van e egy olyan idősebb valaki  egy mentor (nem sokkal idősebb mint ő) akire felnézhet, akitől jobban elfogad dolgokat, mint esetleg szüleitől, stb. Ezért nagyon szerencsés, ha a fiatal korosztályra sok időt és energiát, akár egy felelőst is „áldoz” a gyülekezet.  Ebben a korban rengeteg élményt szeretnének begyűjteni a fiatalok, viszont olyat, ami nem sablonos, nem unalmas, hanem kihívásokkal teli és komoly témákat feszeget.  Nagyon fontos, hogy hiteles legyen az az ember, aki összefogja őket és legyen megfelelő ismerete e korosztály „működéséről”. A balassagyarmati Református Egyházközségben jól működik a fiatalokkal való kapcsolattartás az online térben.   Ez bizonyosan az előbb említett fontos szempontnak is köszönhető, hogy a lelkész maga is fiatal, így nem kérdéses számára hogy ezen a felületen is létre kell hozni kapcsolódási lehetőségeket.  Ez különösen a járvány időszakban domborodott ki, amikor a Facebookon teaház hangulatú beszélgetéseket folytattak, esetenként meghívott előadókkal, a fiatalok számára érdekes témákban és ebbe lehetett nem csak hallgatóként, hanem interaktív módon bekapcsolódni.

A balassagyarmati tanulmányúton merült fel, hogy például az önkormányzatnál is működhetnek gyakornoki programok, melyek a közösségszervezésbe is bevezethetné a fiatalokat.

A tanulmányút során bemutatkozott több szervezet is és elmesélte tevékenységeiket

  • Lamenda Alapítvány

A Lamenda fő céljai leginkább a 3 év alatti gyermekek napközbeni ellátásának biztosítása, annak érdekében, hogy a szülők minél előbb visszatérjenek a munkaerőpiacra, ezzel hozzájárulva a foglalkoztatás növeléséhez, a munka és a magánélet/család összeegyeztethetőségéhez.
Családi bölcsődék, játszóházak és egyéb alternatív gyermekellátási formák működtetése, támogatása, nyári táborok, foglalkozások szervezése.
Jelenleg 3 családi bölcsődét – 3 x 7 gyermekkel – (valamint 1 családi bölcsődén 7 fővel engedélyeztetés alatt van) működtetünk Balassagyarmaton.
A másik kiemelt célterületünk a család társadalmi szerepének megerősítés, a munkavállalás és a családi élet összeegyeztetésének elősegítése. Olyan családbarát munkahelyek kialakítására irányuló szemlélet elterjesztése, kialakítása és fejlesztését megvalósító munkahelyi családbarát programok támogatása, melyek elősegítik a munka és magánélet összeegyeztetését. Harmadik kiemelt célunk a helyi kisközösségek aktivizálása, fejlesztése, erősítése és újak létrehozása.

  • Kereplő Néptánc Egyesület

Nem csupán a néptánc hagyományok ápolásával foglalkozik, nem csupán a tánc szépségét mutatja meg, adja át a felnövekvő generációnak, hanem mindazt, ami elválaszthatatlan a tánctól. Az egyesület megszervezte a népdaloktatást, és szép sikereket érnek el a tanítványok. A néptánc egyesület óvodáskortól a felnőttekig oktatja a néptáncot. Az év folyamán sok közösségépítő rendezvényt szervez, ahol nemcsak az egyesületi tagok, hanem a tágabb családot, a lakosságot is bevonják.
Tevékenységükkel nagyban hozzájárulnak, hogy a gyerekek, a fiatalok körében kialakuljon egy jó közösség, mely a későbbi években erősíti a helybeni kötődést, az elvándorlás csökkentését.

  • Benczúrfalváért Kulturális Hagyományőrző és Faluszépítő Egyesület

A Benczúrfalváért Kulturális Hagyományőrző és Faluszépítő Egyesületet a Balassagyarmati Törvényszék nyilvántartásba vette, a végzés 2012. június 6. napján jogerőre emelkedett. Az egyesület célja: A Cserhát hegység festői környezetű településének, Benczúrfalvának a felvirágoztatása, a helyi önkormányzattal közösen a falu és a lakosság érdekében kulturális programok szervezése, hagyományok felkutatása, ápolása, helytörténeti adatgyűjtés, “Faluház” létrehozása, faluszépítő és környezetvédő akciók, műemlékápolás, valamint szabadidőprogramok szervezése.

  • Kárpátok Alapítvány-Magyarország

Az alapítvány stratégiai célja: A régió emberi erőforrásainak (személyek, szervezetek, közösségek) fejlesztése a leszakadó vidéki térségek, hátrányos helyzetű közösségek, kisebbségek fejlődésének érdekében, így közvetetten a szegénység és a társadalmi kirekesztettség csökkentése.
Ennek érdekében a helyi közösségek és civil szervezetek fenntartható fejlesztési kezdeményezéseinek támogatását, társadalmi szemléletformálás és hátrányos helyzetű térségek és közösségek támogatását, valamint hátrányos helyzetű fiatalok támogatását végzik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása