Megtartó erővel bíró közösségi élet Diósjenőn

A Diósjenői Református Egyházközség közösségépítő munkájáról számolt be Gottfried Richárd és Gottfriedné Madai Éva lelkész házaspár.

Elbeszélésükből kirajzolódik, hogy a Börzsöny lábánál fekvő település fő vonzereje a környezete, hiszen a falut elhagyva a Duna-Ipoly Nemzeti Park területére lépünk be. Ugyanakkor azt is megtudjuk, hogy az elmúlt időszakban nagyon sok nehézséggel kellett a településnek szembenéznie. A helyi gazdaság- és vidék fejlesztését célzó tevékenységek teljesen háttérbe szorultak.

A fiatalok elvándorlása következtében súlyos demográfiai problémákkal kellett szembenéznie a településnek. Jelentős kihívást hordoz a szakképzett munkaerő elvándorlása is.

De a közigazgatás és a feladat-ellátási rendszer többszöri átalakítása sem volt kedvező a Nógrád-megyei településre nézve. Mindezt csak tovább erősítette az elérhető források szűkülése.

A helyi vezetés is felismerte, hogy Diósjenő fejlődéséhez változásra van szükség, amelynek eredményeként a helyiek számos területen összefogtak és valódi közösségként kezdtek el működni. Ennek érdekében számos közösségformáló intézkedést terveznek, köztük az elhanyagolt strand újjáépítését, amely egyben a turizmus fellendítését is szolgálná. A község nagy problémája, hogy nincs közösségi tere, ezért annak létrehozását is célul tűzte ki a település.

A lelkész bizakodó a demográfiai mutatók 

tekintetében is, hiszen az utóbbi időszakban sok fiatal költözött a településre, így hamarosan növekvő tendenciát mutathat a lakosság létszáma is. De azt is hozzáteszi, hogy a diósjenői református gyülekezet bástyáját a református általános iskola visszaszerzése jelentené.

Lelkész úr arról is beszámolt, hogy ebben a változásban milyen fontos szerepe van a református gyülekezetnek, amely alapvetően tradicionális (pl. fiatal házaskör, bibliakör, ifjúsági csoport stb.), de ugyanakkor nyitott az új dolgok iránt is. Ennek érdekében párkapcsolati alkalmakat szerveznek elsősorban azoknak a fiatal családoknak, akik az elmúlt években kezdtek el közösségükbe járni, de nem lettek aktív gyülekezeti tagok. Az a cél, hogy később egy új, önálló családos házicsoport jöjjön létre belőlük. Havonta egyszer ún. „keresők istentiszteletét” tartank, ahol a csak alkalmanként templomba járó, érdeklődő testvéreket szólítják meg evangélizációs tartalmú, egyszerűsített liturgiájú istentisztelettel.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása