Lőrincrévi Református Egyházközség – Bemutatkozik a partner

Együttműködő partnerként működik közre a projekt megvalósításában a Lőrincrévi Református Egyházközség, amely a Nagyenyedi Református Egyházmegye tagja.

 

Lőrincréve (Leorinţ) a Maros – Küküllő közben, a Maros bal partján, Nagyenyedtől 12 km-re fekszik. A település első írásos említése 1348-ban Leurynchreéve néven történt, majd 1587-ben Leorincz Réwe, 1696-ban Lörinczréve néven jelent meg a forrásokban. A 14. századi település korai temploma, a szájhagyomány szerint, 1780-ban leégett. Ez a templom, amely korábban az erdélyi egyház, majd a Gyógyi család birtoka volt, a mai parókia kertjében állott, a Marosra nézett. A református egyházközség a 18. században Újfalu (Tompaháza) filiája volt. A falu mai temploma 1830-ban épült, Pávai Vajna Dániel támogatásával, az általa ajándékozott telken. A falu református lélekszáma 157. Lelkipásztora 1993 óta Horváth Miklós.

A településnek 1910-ben 479 lakosa volt, ebből 248 magyar és 231 román nemzetiségűnek vallotta magát. 2002-ben 320 lakosából 183 magyar és 137 román volt.

Az Egyházközség nagy múlttal rendelkezik a helyi közösségek fejlesztésében, valamint a fiatalok hitbeli gyarapításában, a materiális szükségleteken túlmutató értékek felmutatásában. A hitéleti vezetés mellett számos olyan tevékenységet végez, amely által a közösség bármely korosztályának tagjai, valamint a közösségbe nem tartozó, de környezetükben mindennapjait segíti, legyen szó akár idősgondozásról, fiataloknak szervezett foglalkozásokról vagy akár egész családoknak szervezett programokról.

A projekt során a Lőrincrévi Református Egyházközség a helyi fiatal réteg helyzetének bemutatásában, az eddigi tevékenységük során szerzett tapasztalataik megosztásával, valamint a projekt során megrendezett szakmai rendezvényeken való aktív részvétellel járul hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása