“A sorsuk sokszor már attól is függ, hogy ki hogy kezdett el tanulni…” – avagy hogyan látják a helyzetüket a felvidéki magyar fiatalok

  1. szeptember 3-án ismét Lukanényén jártunk, ahol helyi fiatalokat és döntéshozókat kérdeztünk a helyben maradás és elvándorlás kérdéséről. A helyet a fókuszcsoportos interjúhoz a lukanényei önkormányzat biztosította, kötetlen légkört teremtve a válaszadáshoz.

A megkérdezettek szerint nagyon nehéz helyben boldogulni.

“Attól függ, hogy ki milyen szakra van kitanulva és aszerint szerezhet itt jó munkát, olyat amiből meg tud élni. Ezért vannak olyanok akik nagyon nehezen tudnak itthon megélni. A sorsuk sokszor már attól is függ, hogy ki hogy kezdett el tanulni már kiskoruk óta, mert ha valaki igyekezett és bekerül egy jó főiskolára, onnan, ha nem is külföldön, de az itteni szlovákiai gyárakban könnyen kaphat egy jó munkalehetőséget és azzal meg tud élni itt is Szlovákiában”, fogalmazza meg az egyik 17 éves felvidéki fiatal.

A válaszokból az is kiderül, hogy a térség infrastrukturális hiányosságai miatt alacsony a térség tőkevonzó képessége, illetve hiányoznak a meghatározó ipari tevékenységek is. Ha a térség nem találja meg saját, egyedi versenyképességi tényezőjét, nem lesz képes megtartani a fiataljait sem. A belső erőforrásokra építkező, autonóm szerveződésű helyi gazdaság ebben kulcsszerepet kaphat, a versenyképesség fontos tényezője lehet, summázza a volt polgármester.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása