Ipolysági tanulmányút

  1. október 9-én került sor az első tanulmányútra, amelynek keretében a résztvevők az Ipolysági Református Egyházközséghez látogattak el.

 

A tanulmányút keretében Izsmán Jónás ipolysági református lelkipásztor az ipolysági református gyülekezet közösségépítő és szorványgondozó szerepéről számolt be. A nagy református központoktól távol, a határ szélén elszigetelten él a közösség, ugyanakkor, mint szórványgondozó missziói központ a térség reformátusságának összetartója, szervezője és gondozója, tudjuk meg a lelkipásztortól.

 

Izsmán Jónás lelkipásztor kiemelte, hogy gyülekezetük egy fiatal, dinamikusan fejlődő közösség, amely képes betölteni küldetését, az az Krisztusi értékeket képviseljen egy egyháztól, anyanyelvtől, megtartó hagyományoktól elszakadó szekuláris világban, ezzel fejezve ki, hogy az egyházközség vállalja a felelősséget a tágabb környezet iránt is, ezzel az egyház a helyi társadalom életében betöltött rendkívül fontos szerepére hívva fel a figyelmet.

 

Izsmán Jónás ezt követően a FIRESZ-el, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház országos ifjúsági szervezettel való kapcsolatukról mesél, arról, hogy miként kapcsolódnak be a felvidéki magyar fiatalok és gyermekek közössége munkájába is, illetve működnek szorosan együtt a Kárpát-medencében tevékenykedő más ifjúsági szervezetekkel is, így az erdélyi IKE-vel, a kárpátaljai KRISZ-szel, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetséggel és a Magyarországi Református Egyház Zsinati Ifjúsági Irodájával is. A FIRESZ helyi, területi és országos szinten kapcsolódik be a református egyház missziói munkájába konferenciák, evangelizációk, ifjúsági- és gyermeknapok, táborok és különböző rendezvények szervezésével, tudjuk meg. Majd a FIRESZ megalakulásáról és a térségben betöltött szerepéről számol be a lelkipásztor.

 

Akik bekapcsolódtak ebbe a szolgálatba, szívügyüknek tekintették az ifjúsági munkát. Fontossá vált, hogy ez ne valami közösségi foglalkozásként menjen tovább, ezért idősebb teológusokkal egyeztetve lett alapszabályzatuk és szervezetük, tekint vissza az ifjúsági misszió kezdeteire. Ez a szövetség azért alakult, hogy a fiatal generációkat megszólítsa, mert nagy áldás, ha valaki fiatalon megismerheti az Urat, teszi hozzá Izsmán Adél. A FIRESZ ma is komoly szerepet vállal a felvidéki református fiatalok életében, gyermektáborokban és napközis táborokban több ezer gyermeket érnek el, de hasonló programokat szerveznek kamaszoknak, fiatal felnőtteknek és családosoknak is. Az evangelizáción túl egyre fontosabbá válik a személyes kapcsolattartás is a fiatalokkal.

 

Izsmán József lelkipásztor azt vallja, hogy érdemes meghallgatni a fiatalok ötleteit és megnézni, mennyire megvalósíthatóak a vágyaik, és ha valami elkezdődik, azt a lehetőségekhez mérten végig kell vinni, ehhez azonban olyan vezetőkre van szükség, teszi hozzá, akik ezt vállalni tudják.

 

Majd a FIRESZ Duna Mente szervezetével közösen szervezett Fiatalok találkozójának következő állomásairól számol be, amelynek az ipolysági református templom parókiája ad helyszínt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása