„Határon Át! Református közösségfejlesztési gyakorlatok a vidéki fiatalok megmaradásáért című kutatás záró konferenciája”

2020. 08. 27-én került megrendezésre EFOP-5.2.2-17-2017-00055 projekt keretén belül a Záró konferencia.

A balassagyarmati Svejk vendéglő rendezvénytermében került sor a kutatás záró konferenciájának megtartására, mely az alábbi, egész napot kitöltő programpontokat foglalta magába.

Az első gondolatébresztő mondatokat Lomniczi Júlia, a kerekasztal beszélgetéseink moderátora fogalmazta meg, aki munkája során számos, a projektünkhöz és kutatásunkhoz szorosan kapcsolódó problémával találkozik. Jól ismeri Nógrád megyét, illetve az itt élőket terhelő nehézségeket, kihívásokat. Mint elmondta, fontos, hogy legyen egy megtartó közösség egy adott településen, mely képes megakadályozni az elvándorlást, vagy legalábbis az erre való hajlandóságot szignifikánsan redukálni tudja. Ezen területen pedig elemi szerepe van az egyháznak.

A kerekasztal beszélgetés a fentiekben kifejtettek után következett a projekthez kapcsolódó kutatás eredményeiről és következtetéseiről. Lomniczi Júlia szavainak fonalát Balla Mihály, országgyűlési képviselő vette fel elsőként. Hosszan beszélt arról, hogy egy fiatalt mi tarthat otthon, milyen nehezítő tényezőkkel kell számolnunk, ha a vidékieket vidéken akarjuk tartani. Kifejtette, hogy nyilvánvalóan egy mérnök, aki magas fizetésért el tud helyezkedni egy multinacionális cégnél, az nem fog jóval alacsonyabb bérért dolgozni akkor sem, ha máshová kell költöznie vagy ingáznia kell a jobb munkafeltételekért. Utóbbi esetekből az derül ki, hogy vannak, akik sokat utaznak egy nagyvárosba a kedvezőbb bérezés miatt, azonban lakóhelyüket mégsem változtatják meg, mert valamiért fontos számukra az otthonuk. Ennek oka lehet, hogy ott él a családjuk, ott van sok barátjuk, ismerősük, egy olyan közösséghez tartoznak, amit akkor sem hagynak el, ha naponta több órát kell utazással tölteniük. Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés Elnöke a Nógrád megyei viszonyokról számolt be. Rávilágított, hogy itt valójában sokkal jobbak a viszonyok annál, mint amit a közvélekedés tart. Molnár Ambrus, a Balassagyarmati Református Egyházközség lelkipásztora az egyház közösségépítő erejéről beszélt. Elmondta, hogy nem lehet az elsődleges cél a fiatalok helyben tartása, de egy megtartó, biztos közösség betöltheti ezt a funkciót is.

Dr. Hegedűs Szilárd (Budapesti Gazdasági Egyetem adjunktusa) bemutatta egy prezentáció kíséretében Dr. Engelberth Istvánnal (Budapesti Gazdasági Egyetem docense) közös kutatását. Számos érdekes tapasztalatról számolt be. Ilyen volt például, hogy Nógrád megyében a legtöbbek nincsenek tisztában azzal, hogy mekkora mértékű támogatásokat kapnak az itteni települések, illetve azt is említette, hogy kevés pénzt költenének a helyiek a roma kisebbség társadalmi integrációjára, és az arra szorulók felzárkóztatására. Dr. Engelberth István rávilágított – amellett, hogy kiemelte, nem kíván senkit diszkriminálni, illetve a politikai korrektség kívánalmainak igyekszik maximálisan megfelelni -, hogy az itt élő romák jelentős hányadának nagy szüksége van segítségre, és elemi kérdés a helyzetük javítása a térség egészének jövője szempontjából. Kitértek arra is, hogy vizsgálták az itt élők boldogságérzet-szintjét is.

Mivel nagyon termékeny diskurzus alakult ki a fentebbiek kapcsán, a következő programelem előtt beiktattunk egy kávészünetet. Ennek során a vendégeinknek már alkalma nyílt a meghívott szakértőinkkel beszélgetni a felmerült témák kapcsán.

A következőkben került sor a Jó gyakorlat börze – közösségfejlesztő jó gyakorlatok hazai és határon túli gyülekezetek háza tájáról elnevezésű beszélgetésre. Ennek keretében Dr. Becze Orsolya szociológus, szakértő részletesen bemutatta a projekt keretében megvalósuló empirikus kutatást. Beszélt módszertanról, tapasztalatokról, egyes jó gyakorlatokról. Ehhez kapcsolódott a beszélgetés többi résztvevője, akik szintén tevékenyen részt vettek és vesznek a kutatásban, valami a történelmi egyházak, túlnyomóan a református felekezet képviselőiként az egyház közösségépítő szerepéről, és lehetséges pozícióiról elmélkedtek.

A projekthez kapcsolódó további eredmények is bemutatásra kerültek, majd egy állófogadást követően szekcióülések következtek, melyekhez vendégeink is csatlakoztak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása