Beszélgetés a helyben maradásról és elvándorlásról

A fókuszcsoportos beszélgetést 2020. augusztus 27-én délelőtt tartottuk Balassagyarmaton a Református Egyházközség által biztosított helyszínen.

A résztvevők között Nógrád megyei lakosok voltak jelen főként, a székelyzsombori partner képviselőjén kívül, így főként a megye és kifejezetten Balassagyarmat jövőbeni lehetőségeit taglalták különböző témakörökön keresztül.

A Református Egyházközség képviseletében Molnár Ambrus taglalta, hogy a lelki életet és a közösséget, valamint a magyarsághoz tartozás érzését az egyház képes biztosítani, de a különböző életszakaszokban az emberek közösségben történő megtartására nem feltétlenül képes az egyéni igények miatt.
   Hozzátette, hogy a vallási/egyházi közösségek különlegessége abban rejlik, hogy a csecsemőtől a 99+ éves korosztályig mindenki jelen van, ami ténylegesen közösséget jelent. Erre semmilyen más esemény, rendezvény nem feltétlenül képes, Balassagyarmatnak ez az egyik hátránya, hogy nem volt képes idáig a családokat úgy megszólítani, hogy a városban is akarjanak maradni.

Hegedűs Szilárd ehhez hozzátette, hogy a fiatalok megtartása azért különösen nehéz, mert ő a kutatásokból, és balassagyarmati lakosként azt látja, hogy a baráti társaságok nagyban meghatározzák, hogy helyben marad-e a fiatal, vagy elvándorol más településre. Általában a vándorlás iránya a főváros, főként az egyetemek miatt, továbbá több fiatal a szerelem miatt marad ott, ahol tanul, és nem feltétlenül tér haza.

Az egyik lehetőség ami képes lenne a közösséget megerősíteni olyan lakossággal, ami a gazdasági növekedést is képes megindítani, amire volt próbálkozás is, egy egyetem/főiskola kihelyezett, diplomát adó szakja, és felsőfokú szakképzése. Sajnos a korábbi próbálkozás elhalt viszonylag hamar, mert csak felsőfokú szakképzést adott.

A következő jelentős erő, ami a helyben maradást erősítené, az néhány komolyabb cég megtelepülése lehetne, ahol magasabb végzettséggel is el lehetne helyezkedni, hisz minden település erejét a helyben megtalálható szellemi tőke is nagyban meghatározza, így ezt kellene itt is megcélozni.

 

A beszélgetés összegzéseként elmondható, hogy önállóan az egyház nem feltétlenül képes egy-egy közösséget megtartani, számos más tényező is közrejátszik benne, melyek talán a jövőben Balassagyarmaton is kialakulhatnak, hogy egy gazdasági erőt is képviselő közösség alakulhasson ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása