A kutatás hipotéziseinek megfogalmazása

A következő műhelymunkára 2018. október 24-én került sor Balassagyarmaton. A műhelymunkára valamennyi együttműködő partner meghívást kapott, akik közül csak a Lőrincrévei Református Egyházközség tudott eleget tenni a meghívásnak.A projekt keretében eddig több műhelymunka is megvalósult, amelynek során a tervezett kutatással kapcsolatos módszertani kérdések és tartalmi dilemmák kerültek terítékre és megvitatásra. Sor került a kutatás koncepcionálisan megalapozott operacionalizálására és a vizsgálandó fogalmak és változók pontos meghatározására, tisztázására is.

Ezen műhelymunka fókuszában az eddigi műhelymunkák eredményeinek összegzése állt, tájékoztatásul szánva partnerünknek, valamint a kutatási eredményekre vonatkozó konkrét hipotézisek megfogalmazására is sor került, amelyek majd vezérfonalul szolgálnak a kutatás lebonyolításához.

Már az előző műhelymunkák alkalmával megfogalmazódott a résztvevőkben, hogy mit várnak el a kutatástól, amely alapján elkészült egy elméleti modell arról, hogy mit vizsgálunk és hogyan lehet azt a legkönnyebben megfoghatóvá tenni.

1 Hipotézis

A fiatalok elvándorlási hajlandóságát nem csak a gazdasági és humán tényezők befolyásolják, hanem olyan „puhább” tényezők is mint például az adott generációnak az attitűdbeli és motivációs sajátosságai (személyiségtényezők, önkép, belső értékrend,  családi kötelék).

2 Hipotézis

Egy adott térség jólétet, boldogságát nem csak a térség foglalkoztatási és jövedelmi helyzetét leképező gazdasági mutatókkal lehet megragadni, hanem szükség van olyan szoft mutatókra is, amelyek a lakósság motiváltságát, elégedettségét, lelkiállapotát is méri, amely szintén összefüggésben van az elvándorlással.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása