25 éves a Károli Gáspár Református Egyetem

Negyed évszázados fennállásának szentelte őszi tréninghetét a Károli Gáspár Református Egyetem október 24. és 26. között. Bár jelenleg közel nyolcszor annyi hallgatója van az intézménynek, mint volt 1993-as indulásakor, a cél az egyetem családias hangulatának megőrzése, ezt szolgálják a szemeszterenként megtartott Károli Közösségi Napok is.

Reménység, út, közösség – ezek a huszonötödik zsoltár kulcsszavai, amelyekkel részben a Károli-egyetem negyedszázados történelme is összefoglalható.

Az 1990-es évek elején, amikor az egyházak előtt megnyílt a lehetőség, hogy kilépjenek a korábbi izoláltságból, komoly vita folyt arról, hogy vajon célszerű-e a Magyarországi Református Egyháznak egyetemet alapítani. A támogatók mellett sokan inkább egy református vagy protestáns szakkollégium felállítását tartották célszerűnek. A történelmi előzmények ismeretében valóban korszakos jelentőségűnek látszott az esély. Egyházunk akkori vezetői végül az egyetemalapítás mellett döntöttek, ami ma már mindenképpen helyes elhatározásnak látszik. 25 éve, 1993-ban nyitotta meg kapuit a Károli Gáspár Református Egyetem.

Az egyetemnek a múltban volt két elődje: a Budapesti Református Teológiai Akadémia és a Nagykőrösi Tanítóképző Főiskola. Ezek karként kerültek bele az új egyetem szervezetébe, és felmenő rendszerben elindult a Bölcsészettudományi Kar, majd öt évvel később, 1998-ban megalakult az Állam- és Jogtudományi Kar is.

Az első tizenöt év során mind a fenntartás, mind az egyetemvezetés és oktatásszervezés tekintetében folyamatos változásban lévő egyetem nem feltétlenül töltötte be a tőle elvárt szerepet. Az elmúlt tíz év stabilizációja azonban megszilárdította az egyetem helyét az egyházban.

A református egyetem egyre népszerűbb a felvételizők körében: széles képzési kínálata mellett a károlis közösségi élet is sokaknak érv az idejelentkezés mellett. Az egyetem nagy családja a Károlin nem csak metafora: az 1993-ban a nulláról induló intézményben előfordult, hogy az alapító püspök felesége, Hegedűs Lorántné takarított egy vendégprofesszor érkezése előtt, és eleinte az egyetemi vezetőknek nemhogy irodájuk, de még íróasztaluk sem volt

A 2018-as tanévben közel 8500 hallgató tanul református felsőoktatási intézményekben, melyek – de arányában különösen az idén 25 éves Károli Egyetem – a református értelmiség identitásának, egyháztudatának, szolgálatkészségének erősítését végzik.

Zsengellér József

A szerző az egyetem stratégiai rektorhelyettese. A cikk megjelent a Reformátusok Lapja 2018. szeptember 16-i számában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása