Tanulmányút Nyugat-Nógrádban: kérdőívek véleményeztetése

2019. október 17-18-án tanulmányúton vettünk részt három Nógrád megyei településen: Nagyorosziban, Patakon és Drégelypalánkon.
Az első nap folyamán a Nagyoroszi Önkrományzott fogadott minket. Nagyoroszi mikrotérségi központ, megbeszélésünk a helyszínen több tényezőre kiterjedt. Vendéglátóink először is beavattak bennünket a helyi önkormányzat működésének mindennapjaiba és az olyan gyakorlatokba, amelyek fiatalok segítésére vonatkoznak. Beszélgettünk a térség adottságairól, a munkanélküliség arányairól, amelyek a fiatalok otthon maradásában kulcsfontosságúak. Az Önkormányzat munkatársaival közösen áttekintettünk a projekt kutatási részéhez készült kérdőívet, amit helyi 15-24 éves fiataloknak szánunk. Az építő megjegyzések alapján kérdőívünket tovább fejlesztettük és arról is egyeztettünk a helyiekkel, hogy milyen módszereket, fórumokat javasolnak a fiatalok eléréséhez. Itt felmerült több online fórum, facebook oldal, amelyeken, segítségükkel, terjeszteni fogjuk a kérdőívet.
Szintén az első nap látogattunk el Patakra, ahol már az elmúlt év folyamán is tartottunk egy műhelymunkát. Az önkormányzat képviselőivel azt beszéltük végig, hogy a két találkozó között eltelt időszakban milyen változások voltak a településen. Ezen a településen is véleményeztettük a kérdőívet és javaslatokat kaptunk arra nézve, milyen új szakemberek, szervezetek bevonásával folytatódhat a már elkezdett munka.
A második nap folyamán Drégelypalánkon a Művelődési Házban találkoztunk a helyiekkel. Itt egy olyan programot ismerhettünk meg, amellyel a szervezet a pályakezdő fiatalokat próbálja tudatosan segíteni: több fiatal munkatársa van a Művelődési Háznak, az ő alkalmazásukkal próbálják a helyben maradást ösztönözni.
Szintén Drégelypalánkon találkoztunk két egyesület képviselőjével, akik mint a legtöbb vidéki egyesület, nevükkel ellentétben univerzálisak és ifjúságsegítéssel is foglalkoznak. A Sugárkankalin Turisztikai Egyesület és a Drégelyvár Alapítvány képviselői, valamint a Művelődésiház dolgozói is véleményezték a krédőívet és kifejezték együttműködési szándékukat a célcsoport elérésében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása