Külföldi tanulmányút Lukanénye Község Önkormányzata

Bensőséges bázisok – vidéki keresztény kisközösségek tematika jegyében zajlott a 2020. május 29-i, a járványhelyzetre való tekintettel online- digitális tanulmányút.

A digitális tanulmányút keretében az online térben a meghívottakkal arról beszélgettünk, hogy milyen megoldásokat tudnak kínálni a vidéki keresztény kisközösségek a vidéki települések és a fiatalok összetett problémáira, és milyen mértékben tud motiváló lenni a helyi közösségi élet a fiatalok helyben maradására?

Meghívottjaink nagyon eltérő szerkezetű településekről érkeztek, mind a gazdasági jellegüket, mind a teleüléshálózatban betöltött szerepüket, mind pedig a mobilitási mutatókat tekintve.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mit tud az egyház megoldásként kínálni a vidéki települések és a fiatalok összetett problémájára, meghívottjaink egyöntetűen úgy vélik, hogy a közösség, a gyülekezet mint háttér fontos a fiatalok személyiségének kialakulásában, de megtartó erőként nem tud hatni az egyház a fiatalok helyben maradására.

Ami helyhez köti az embereket az a gazdaság, az infrastrukturális alapok, ami a fizikai jóllétet biztosítja. A gazdaság és a lokalitás az ami a legerőteljesebben összefügg. Az egyházi megtartó erő nem tud a gazdasági megtartó erővel versenyre kelni.

A Felvidéken, az Ipolysági járásban található, túlnyomórészt magyar lakosságú Lukanényén a fiatalok elvándorlását tekintve hasonló problémákkal küzdenek. Az ipar teljes hánya, alacsony foglalkoztatottság és a fiatalok elvándorlása jellemzik a települést.

A Délegyházi Református Missziói Egyházközség lelkipásztora egy olyan településről érkezett, amely fiatal, ipari, a környező települések iparát is kiszolgáló település, növekvő tendenciát mutató népességgel. A gyarapodás mögött részben a pozitív természetes szaporulat, részben pedig a faluba történő bevándorlás áll.

Molnár Ambrus református lel ki pásztortól megtudjuk, hogy a Nógrád megyei Balassagyarmaton is általános jelenség a magasan képzettek és a fiatalok elvándorlása.

Simon Norbert bana-bábolnai református lelkipásztor véleménye szerint vidékről beköltözni Budapestre egy státusz emelkedést is jelent a fiatalok számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása