Külföldi jó gyakorlat összefoglaló 2. rész

A keresztény közösségvezető helyzete újfajta stabilitást mutat számunkra. Egyrészt tudatos benne hogy vezetői, döntéshozói feladati vannak, másrészt tudja, hogy ő nem több, mint a többiek, hiszen feladatának lényegi részét –hogy egységet teremtsen a közösségében – más tag is el tudná látni.

A Lukanényei település vezetője például munkájának kulcsaként emlegette, hogy a saját erőforrásaikat a falun belül felszínre hozzák, és itt a mezőgazdaság fellendítésére gondolt.  Vagyis ő feladatot vállal a helyi munkahely teremtésben, mint például az eszközbeszerzésekről szóló pályázatok írásában, a legtöbb munkahelyet a helyi önkormányzat biztosítja.

2018-ban Délegyháza volt a legtöbb beköltözőt fogadó település Magyarországon. Jóllehet, Délegyházára nagyon erősen jellemző az az agglomerációs folyamat, miszerint az újonnan letelepedők gyakorlatilag csak lakóhelyet vásárolnak a településen, munkahelyük továbbra is a fővároshoz köti őket. Ennélfogva a település legfőbb erőssége Budapest közelsége és a viszonylag könnyű megközelíthetőség közúton és tömegközlekedéssel egyaránt. A beszélgetés során az is felszínre került, hogy földrajzilag és társadalmilag is 3 részre osztott a település, van egy új, fiatal réteg, akit be kéne vonzani az egyházba, van tradicionálisabb egyházra vágyó réteg, akit igyekeznek megtartani és a kettő között vannak a helyben születettek, akik kifele vágyódnak az egyházból.

Simon Norbert református lelkipásztor, korösszetételét tekintve egy elöregedő, viszont kevésbé elköltöző lakosságú és családi hátterű település, Bana-Bábolna, református gyülekezetét szolgálja. A falu jövőképe szempontjából meghatározónak tartja a lakosság fogyásának megakadályozását, a fiatalok megtartását, a település népességvonzó képességének javítását. Véleménye szerint a népesség megtartása szempontjából a falusias környezet vonzó lehet, habár ma már a biopiac és a termelői piacok nem helyettesítik és nem adnak teret annak az életformának, ami egy falusi klasszikus közösség életfeltételeit megteremtené hosszútávon. Erre az online értékesítést sem tartja reális alternatívának, mivel ezzel csak egy szűk réteget tudunk megcélozni, technikai feltételei sem mindenki számára adottak, mindemellett a személyes kapcsolaton alapuló bizalmat sem pótolja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása