Kompetencia fejlesztő tréning II.

A fiatalabb generációk tagjai a könnyebb boldogulás és a magasabb életszínvonal reményében a vidéki, adott esetben elmaradott térségekről a gazdagabb, dinamikusan fejlődő térségekbe, városokba áramlanak.

A Balassagyarmati járás népessége folyamatosan csökken.
Az elvándorló népesség nagy arányban a fiatal rétegből áll össze, aminek következtében a térség öregedési mutatója folyamatosan nő. Ennek hatása már rövidtávon is érezhető, de hosszú távon akár visszafordíthatatlan következményekkel is járhat. Az elvándorlás megállítása és a közösség építése, a fiatalok helyben maradási szándékának erősítésére ezért kiemelt jelentőségű.

Ennek jegyében kompetencia fejlesztő tréninget szerveztünk (2020.08.16-17-18.), mely a fiatalokkal érintkező, velük közös tevékenységeket folytató szakemberek készségeinek felfrissítését és újak tanulását tűzte ki célul.

A tréning épp ezért a következő kompetenciák fejlesztését vette sorba: Együttműködés fejlesztése, kommunikációs stílusok megismerése, csapat motiválása, csoporton belüli szerepek tisztázása.

A visszajelzésekben elmondták, hogy sok mindent tanultak magukról, egymásról. A különböző kommunikációs stílusokat, a konfliktusok kezelését és a visszajelzések fontosságágát emelték ki.

A tréning az alábbi kompetenciákat fejlesztette:

  • Kommunikáció,
  • Problémakezelő/ megoldó képesség,
  • Konfliktuskezelő képesség,
  • Csoportban való munkavégzési képesség
  • Együttműködési képesség.

A tréning lezárása után pár nappal érkező emailből kiderült, hogy egy másnapi rendezvényen a csapatok, sokkal odafigyelőbb, együttműködőbb voltak, mint bármikor eddig. A munka sokkal gördülékenyebb, hatékonyabb volt.

A tréningen jelen lévő szakemberek saját technikákkal vérteződtek fel, hogy részben napi munkáikban hogyan működjenek együtt, illetve hogyan adják át a megtanult módszereket a fiatalok csapattá válásának segítésében, közösségi aktivitásaik hatékonyabbá tételeként.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása