Fókuszban a kutatás

  1. október 9-én került sor a második műhelyfoglalkozásra a Horpácsi Európa Pihenő Központban. A műhelymunkára valamennyi együttműködő partner meghívást kapott, akik közül sajnos egyik partner sem tudott eleget tenni a meghívásnak.

 

Ezen műhelymunka keretében a projektben végrehajtott kutatás koncepcionálisan megalapozott operacionalizálására és a vizsgálandó fogalmak és változók pontos meghatározására, tisztázására került sor. Továbbá azt is megvitatták a partnerek, hogy milyen kutatásmetodológiai módszereket szeretnének alkalmazni a kutatás során.

 

Az operacionalizálás eredményeként a jelenlevőkben két nézőpont került felszínre, egyrészt, hogy a kutatás kiinduló pontjait egyfelől azok a szakirodalmi elemzések jelentették, amelyek azt állítják, hogy egy újfajta értékrenddel és elvárásokkal rendelkező új generáció jelent meg a munkaerőpiacon, amely jelentős változásokat indított el a különböző szervezeti/társadalmi és vállalati rendszerekben. Másfelől pedig a műhelymunkák, személyes találkozók során többször is megfogalmazódott, hogy komoly problémát jelent a fiatal korosztálynak a közösségekbe, munkaszervezetekbe, vidéki élethelyzetben való boldogulása. Ezek alapján felmerül az a kérdés is, hogy van-e összefüggés a két kiindulópont között.

 

A kutatás során alkalmazott módszerek tekintetében a résztvevőkben az fogalmazódott meg, hogy a vizsgálathoz két módszert lenne célszerű alkalmazni. A kutatás alapvetően az online és személyes kérdőíves interjúra épüljön, amelyet fókuszcsoportos interjúkkal egészíthetünk ki, amelynek során a különböző tudományterületekről érkező és eltérő tapasztalatokkal rendelkező szakemberekkel beszélgetve megismerhetjük a kutatás célcsoportját képező fiatal nemzedéket. A fókuszcsoportos beszélgetés kötetlen légkörében lehetőség adódik a hipotéziseink kapcsán a mélyfúrásra is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása