Jó gyakorlat összefoglaló – 5.rész

Az erdőkertesi lelkész arról számolt be, hogy az istentisztelet alatt 4 féle foglalkozást tartanak az egész kisbabáktól kezdve azokig a gyerekekig, akiknek a klasszikus Istentisztelet még túl hosszú lenne.

Erdőkertes, hangulatra inkább falusias, 9000 lelket számláló, hivatalosan nagyközség. Gyökér nélküli településnek apasztrofálja a lelkész, 100 éve még nem is létezett. 14 évvel ezelőtt, amikor a helyi lelkész ide költözött, még csak 5600 lakost számlált, de az elmúlt évtizedben az agglomerációba vágyó budapestiek, veresiek, gödöllőiek kiköltöztek.

Arra a kérdésre, hogy itt tudják-e tartani a fiatalokat, a következő választ kaptuk.

„Elgondolkoztatott, hogy nekünk célunk-e vagy nem, hogy ide kössük a fiatalokat. Mi belefektetjük az időnket és energiánkat a fiatalokba, aztán kikötnek máshol. Nem feltétlen koncepciónk, hogy kössük ide a fiatalokat, de az igen, hogy hogyan osszuk meg az evangéliumot. De a közösségépítésünk átmenő forgalmas. Tehát ami előnye ezeknek a településeknek, az hátránya is, hiszen könnyen be is költöznek, de ki is. Viszont a gyülekezet még így is, ennek ellenére állandó, mert a személyek lehet, hogy cserélődnek, de a gyülekezet erős.” Ha nem is célzottan, mégis munkájukkal 1-2 év alatt többszörösére duzzasztották az ifisek számát, míg 1-2 éve 4-5 fős volt az ifi, a tábor után 20-25 lett.
Fontos szemléletet vallanak mind, mégpedig, hogy „nem reformátusnak akarjuk elsősorban nevelni a fiatalokat, hanem kereszténynek.”

Helyben 1-8ig tudnak tanulni, de Veresegyházára sokan járatják gyermekeiket.  Gimnáziumba, majd egyetemre pedig a szintén a környező városokba és Budapestre járnak. Ez az oka annak az elvándorlásnak is, ami erre a fiatalabb korosztályra jellemző, hiszen a bejárás, vagy a kollégiumi lét is azt eredményezi, hogy kapcsolataikat már ezekben a városokban alakítják, majd ott is telepednek le. De ennek ellenére, vannak visszatérőek és ez nagy eredmény más városokhoz képest.

A templomot 11 év alatt építették fel közösen, pályázatok nélkül. Ennek nagy előnye, hogy igazán a sajátjuknak érzik, illetve, hogy a felújítás alatt ha valamit mégis másképp gondoltak elkészíteni, változtatást szerettek volna, bármikor megtehették, nem kötötte őket határidő vagy elszámolás, adminisztráció.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása