Erdőkertesi református egyházközség látogatása

2019. november 23. zajlott a következő tanulmányút, melynek Erdőkertes adott otthont.

Partnerünkkel és a meghívott szakértőkkel az Erdőkertesi Református Egyházközségbe látogattunk el, ahol Gergely Ferenc Barnabás missziói lelkésszel beszélgettünk a helyi fiatalok helyzetéről, munkerőpiaci esélyeiről, helyben maradási esélyeiről, valamint az egyház közösségépítő és megtartó szerepéről.

Erdőkertesnek nem feltétlenül fontos, hogy legyen sok munkahely kínálata, mert közel van minden más, Veresen sok a munka, Budapest is félórányira van, jó vonatközlekedéssel, jellemző, hogy ezekben a városokban dolgoznak a helyiek.

A fiatalok  helyben tartása az egyik fő céljuk, de a 30-40 közöttiekre számítanak és rájuk alapoznak. Ők azok, akik már itt gyerekeskedtek, itt vannak a barátaik, ifisként kezdték és már kötődnek a gyülekezethez, megtartja őket a kialakult szociális háló.

Úgy tartják, hogy itt az ifjúsági munka a Bálványosi táborokkal kezdődött. Miközben szórakozás volt a tábor, összekötötték azzal, hogy az jöhetett a táborba nyáron, aki járt gyerek istentiszteletre.

A próbálkozás folyamatos, csoportokat hoznak létre: ifi, foci, nyugdíjas. „EMO” programjuk – Evangéliumot Minden Otthonba – kevésbé tartják sikeresnek, miszerint végigjárták az egész falut, mindenhová becsöngettek és így próbálták az igét „házhoz vinni” és „becsábítani” a templomba a lakosokat, de természetesen az akkor megtért emberek is fontos tagja azóta is a gyülekezetnek.

Az külön büszkesége a gyülekezetnek, hogy szinte minden vasárnap van új ember az istentiszteleten.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása