Helyi felnőtt lakosság a kallódó fiatalok megmaradásáért

Az Együtt Európáért Alapítvány és a Balassagyarmati Református Egyházközösség 2019. október 25-én a műhelymunkát szervezetett Borsosberényben, melyen részt vettek: Tóth Georgina (Borsosberény), Miklósi Józsefné Georgina (Borsosberény), Oláh Jánosné (Borsosberény), Gőz Brigitta (Lőrincrévi Református Egyházközség), Rónásiné Varga Ibolya (Borsosberény), Oláh-Győrfi Ildikó (Borsosberény), Pikács Renáta (Borsosberény), Pikács Katalin (Borsosberény), Beri Krisztina (Borsosberény), Lomniczi Júlia (Együtt Európáért Alapítvány), Kiss Andrea (Ipolysági Református Egyházközség).

Az egyházközség összehívta a településen élő, aktív korú lakosság képviselőit, plusz helyi humán szakembereket, hogy a jelentkező fiatalokat érintő problémákról és a lehetséges megoldásokról értekezzenek.

Borsosberény a Nógrádi térség egyik hátrányos helyzetű kis települése, mely sok más térségi településsel együtt szintén érintett a fiatalok elvándorlásának és a munkanélküliségnek a kihívásaival.

A műhelymunka során érintették a strukturális és elhúzódó munkanélküliség a térségben, a közösségi közlekedés megoldatlansága (akinek nincs személyautója, az nehezen jut el a munkahelyére), a képzett munkaerő hiánya, elvándorlás, egyre súlyosbodó leszakadás mind a hátrányos helyzetben élő lakosság, mind pedig térségi szinten, generációs különbségekből adódó nehézségek.

A település népmegtartó erejükben jelentős szerepet kap a közösségszervezés, ezért olyan közösségi programokat szükséges rendszeresen szervezni, amik erősítik a lakosság identitását, ezért ottmaradásra ösztönzik őket.
Helyi kisközösségek szerveződése is jó megtartó erőt képvisel, legyen ez akár sport, kézművesség vagy bármilyen szabadidős tevékenység köré szerveződő összejövetel.

A beszélgetés végén olyan jó gyakorlatokat lettek össze gyűjtve, amellyel a helyi aktív felnőtt lakosság segíthet a fiatalok helyzetén. A jelenlévők az alábbiakat javasolták:

  • helyi rendezvények, fiataloknak való programok szervezése
  • a virtuális térben is kell velük kommunikálni (internet)
  • értékteremtő elfoglaltságok (pl. hitoktatás)
  • kapcsolat kezdeményezése, személyes találkozások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása