A szorványközösség megmaradása

Partnereinkkel a Csesztvei Evangélikus Egyházközségbe látogattunk el július másodikán, ahol Torzsa Tamás 2014 óta látja el a lelkészi szolgálatot és évek óta szép megtartó munkát folytat.

Mint megtudtuk Szügy az anyagyülekezet, de Csesztve, Patvarc és Mohora is az egyházközséghez tartozik, ahol szintén aktív gyülekezeti élet folyik. Azt is megtudjuk, hogy nem csak, hogy aktív hitélet folyik a településen, de minden gyülekezetnek van ifjúsága, amelynek tagjai a helyi közösségben szolgálnak.

Évente szerveznek missziói napot. Ez egyrészt a gyülekezeteknek, másrészt mindazoknak szól, akik megszólíthatók a találkozásra, könnyedebb, családiasabb, szabadabb alkalmak ezek.

Ifjúság helyben maradását segítve

A lelkész nagyon fontosnak tartja, hogy minden korosztály számára megfelelő gyülekezeti alkalmakat kínáljanak. Ezért nagyon figyelnek az ifjúsági foglalkozásokra is. Erre a gyülekezeti házon belül kialakítottak egy fiatalos ifjúsági termet. A klasszikus ifjúsági alkalmak mellett, nagyon sok kötetlen foglalkozást szervez a fiataloknak. Hittanóráik egy részét például a parkban tartja meg, vagy elmennek fagyizni, miközben beszélgetnek, és közben rácsodálkoznak Isten jelenlétére, szeretetére. Ifjúsági és családi istentiszteleteik is vannak, ifjúsági missziói napokat is szerveznek. A karácsonyi istentiszteleteket pedig az ifjúság szolgálatával végzik. Büszkén nevezi ezt a lelkipásztor „nógrádi kegyességnek”.
Az ifjúság kapcsán az is kiemelkedő, hogy minden évben nagy számban vesznek részt a fiatalok az evangélikus hittanversenyen. Idén öt csapattal kerültek be az országos hittanverseny megyei fordulójára, az egyik tovább is jutott az országos döntőbe, számol be Torzsa Tamás.

Elvándorlás, ingázás

Ugyanakkor Csesztve-re is jellemző, mint ahogy a többi Nógrád megyei településre, hogy a középgeneráció egy része elköltözik, leginkább azért, mert máshol talál munkát, Vácott, Budapesten vagy másutt folytatják életüket.  Vagy ha nem is költöznek el, akkor ingáznak. Ezekkel a családokkal, személyes megkereséssel, családlátogatással próbálnak kapcsolatot tartani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása