Székelyzsombori Evangélikus Egyházközség – Bemutatkozik a partner

A Székelyzsombori Evangélikus Egyházközség a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház tagja, ezen belül a 18 gyülekezetet számláló Brassói Egyházmegye tagja. Kőhalomtól 17 km-re északkeletre a Kis-Homoród két partján fekszik. 1968 óta Brassó megyéhez, Homoródhoz tartozik.

 

Székelyzsombor település népességét túlnyomó részt magyarok adják, akik többségében evangélikusok. 1910-ben 1189, túlnyomórészt magyar lakosa volt. A kis településen a népesség csökkenése és a környékbeli fiatalok elvándorlása is erősen jelen van, így az Egyházközség számára komoly kihívást jelent a közösség építése és a térség, erős helyi kapcsolatokon alapuló hosszú távú fejlődési lehetőségének biztosítása. A társadalmi élet szervezésében, az oktatásban az evangélikus egyháznak kiemelt szerepe van a területen.

 

Evangélikus temploma középkori eredetű, 1746-ban egy tűzvész után helyreállították, 1788-ban újjáépítették. Tornya 1908-ban készült. 1540 és 1550 között készült szárnyasoltára a kolozsvári Erdélyi Múzeumba került.

 

A projekt kapcsán a Székelyzsombori Evangélikus Egyházközség a helyi tapasztalatok megosztásával és a jó gyakorlatok kialakításában való részvétellel járul hozzá a projekt sikeres megvalósításához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása