Külföldi tanulmányút az Ipolysági Református Egyházközségnél

A koronavírus járvány következtében a személyes jelenlétet igénylő tanulmányút helyett 2020. május 22-én egy rendhagyó digitális külföldi tanulmányútra került sor felvidéki partnereink, az Ipolysági Református Egyházközség és több magyarországi gyülekezet részvételével.

A digitális tanulmányút keretében az online térben partnereinkkel arról beszélgettünk, hogy milyen közösségépítési és megtartási technikái vannak a tradicionális vidéki keresztyén közösségeknek az újabb nemzedékek megszólítására és aktivizálására.

Már a bemutatkozó körből megtudtuk, hogy általános probléma az elvándorlás, mind a Felvidéken, mind Észak-Magyarországon, mind a Dél-Alföldön, vagy a Közép-Dunántúlon. A jelenséget elsősorban az oktatási mobilitás alakítja: a vidéki fiatalok nem a lakóhelyükhöz legközelebb eső, hanem a fővárosi vagy a nagyvárosokban levő felsőoktatási intézményekben folytatják tanulmányaikat. Amire alapozni lehet, hogy a keresztyén gyülekezeteknek erős megtartó ereje van. A gyülekezeti közösséghez való hűség és kitartás, a megtapasztalt közösségi kapcsolat életperspektívát tud mutatni a fiataloknak. A legfontosabb, vallják a résztvevők, hogy legyen egy erős hitbéli alap. Az Istenbe vetett hit a legnagyobb megtartó erő, így az egyház a legnagyobb közösségmegtartó erőt hordozza magában, lelki és örökkévaló szempontból.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása