Salgótarjáni Református Egyházközség látogatása

Partnereinkkel a Salgótarjáni Református Egyházközségbe is ellátogattunk, ahol Németh Judit lelkész asszonnyal beszélgettünk a helyi fiatalok helyzetéről, munkerőpiaci esélyeiről, helyben maradási esélyeiről, valamint az egyház közösségépítő és megtartó szerepéről.

Az itt elhangzottak is részét képezik majd az összegző tanulmányunknak.

Németh Judit elmondta, hogy a gyülekezet egyre öregszik. Jelenleg alig van fiatal a gyülekezetben. A közösségépítő szerepe a gyülekezetnek egyre csökken kellenek az új gyakorlatok, módszerek.

 

Röviden bemutatta a gyülekezetet:

A Salgótarjáni Református Egyházközség történetében sarkalatos dátum 1916. szeptember 24-e, mikor az első önálló hitoktató segédlelkész érkezik Salgótarjánba. Ezzel a dátummal indul el a gyülekezetben egy hosszabb folyamat, a gyülekezet fiókegyházközségből anyaegyházközséggé válása. 1919 decemberére sikerül megteremteni ennek feltételeit., s megkapni az Egyházkerület jóváhagyását. Az anyaegyházzá válás súlyos terhet jelent a kis létszámú gyülekezet számára, szinte mindennapos küzdelmet, melyben azonban hősiesen helytáll.1920-ban választja első önálló lelkipásztorát Szabó Dezső személyében.

Évről évre meg kell küzdeni az önállóság megtartásáért, hiszen a lelkészi állás, a lakásbérlet, a terem illetve a templomhasználatért fizetett összeg meghaladja a gyülekezet teherviselését.

  1. április elsején nagy csapás érte a gyülekezetet, főgondnoka Liptay B. Jenő elhunytával, hiszen ő volt a templomépítés fő mozgatója. A hálás gyülekezet kriptát építtet számára templomában. Folyamatos gyülekezeti gyűjtés mellett megszületik az elhatározás: a templom Obrincsák Ernő építész tervei alapján némi egyszerűsítéssel épül meg, 58. 000 pengő építési költséggel.

A templom építésétől kezdődő időkben, bár a gyülekezet továbbra is küzd anyagi gondokkal, mégis annak erősödése tapasztalható. 1947-ig még gondolni is csak álmodozva mert saját lelkészlakás és gyülekezeti terem vásárlásáról, építéséről vagy kialakításáról. 1947-ben sikerül épületet vásárolni, ám annak renoválása nagyon nehezen halad. Az épület vizessége, tetőzeti beázásai állandó gondot okoznak. A változó politikai helyzet teljesen átalakítja a gyülekezet életét. Alkalmak maradnak el, szűnnek meg látogatottság hiányában. Az anyagi gondok mindennapossá válnak, a gyülekezeti élet minimálisra szűkül. Küzdelmes évtizedek ezek, melyben a gyülekezet a túléléséért küzd.

Jelenleg a templom renoválására készülnek elő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása