Lukanénye Község Önkormányzata – Bemutatkozik a partner

A község a Balassagyarmati-medencében, a Csábi-dombság kistájon fekszik, a Csábi-patak mentén, Ipolyságtól 40 km-re keletre, Balassagyarmattól 10 km-re északra, Nagykürtöstől 15 km-re délnyugatra. 1910-ben 827, 1921-ben 813, 1938-ban pedig 926, túlnyomórészt magyar nemzetiségű lakosa volt. 1945 után a belső telepítések során a faluba közép-szlovákiai szlovák telepesek költöztek. 1938-1991 között népessége csaknem másfélszeresére nőtt, 1991-2011 között kismértékben gyarapodott. 2001-ben 1394 lakosából 1085 magyar és 305 szlovák volt.

 

Lukanénye a csökkenő népességű falvak között az asszimilálódó magyarságú vidéken kivételesnek számít. 1991-2011 között a magyar nemzetiségűek aránya itt növekedett, a szlovákok aránya csökkent. A lakosság csaknem teljes egészében római katolikus vallású. Lukanénye számos központi szerepkört betöltő község, teljes szervezettségű magyar és szlovák alapiskolával, valamint óvodával, egészségügyi központtal.

A község a térségében betöltött központi szerepkörből adódó szervezési tevékenysége, valamint a népességének megtartása érdekében tett lépéseinek megosztásával nagyban hozzájárulhat a kutatás eredményes megvalósításához.

A településvezetés működési és tevékenységi formájában is eltér mind az Egyházközségektől, mind az Alapítványtól, így az eltérő szereplők partnerként együttműködve a kutatáshoz széleskörű tapasztalati hátteret, valamint sokszínűbb szemléletmódot biztosítanak. A község régebbre visszanyúló kapcsolatban áll a Balassagyarmati Református Egyházközséggel, így hatékonyan tudnak partnerként együttműködni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása