Jó gyakorlat összefoglaló – 9.rész

Az augusztusi tanulmányút során felmerült jó gyakorlatok és bevált praktikák sok község, szervezet számára lehet ismerős, szolgáltathat sok új információt.

A balassagyarmati református egyházközségben a vezető szempontjából még egy érdekes szempontot találtunk: elhangzott, hogy egy közösség akkor tud működni, ha nem egy személy egyedül hozza a döntéseket, hanem a vezető körül van egy olyan kis mag, akik munkacsoportként közösen, egységben hozzák a döntéseket.  Ennek számunkra nagy jelentősége van a jó gyakorlatok után kutatva, hiszen ez a közös, egységben történő döntéshozatal lehet a kulcsa annak, hogy egy egy vezető ne érezze egyedül a súlyát pozíciójának, szélesebben tájékozódjon a különféle szempontokról egy – egy téma kapcsán, megelőzze a kiégést, melyben még az egyházakban is jelen van.  A közösségben való irányítás sok olyan pozitív tulajdonságot, képességet vár el a vezetőtől, amit már feljebb is megfogalmaztunk, és alapvetőnek gondoljuk egy jól működő közösségnél, miszerint a vezető közösbe tudja tenni ötleteit, emellett képes el is engedni őket, egy másik, optimálisabb javaslat elfogadásával.  Így egy olyan komplex vezetői „stáb” alakul ki, mely döntéseivel szélesebb körben képes „megfogni” a helyieket, hiszen nem egy ember ismeretei, stílusa, szempontrendszere tükröződik bennük.

A korosztályok ismerete a közösség vezetője, vagy a fiatalokkal való foglalkozással megbízott felnőtt számára kiemelten fontos.  Így születnek például a balassagyarmati közösségben filmvetítős, klubbszerű alkalmak.  A közép és ifi korosztállyal való foglalkozás minden szempontból kulcsfontosságú egy közösség életében.  Kiemelten fontos a projektünk szempontjából, amikor pont e fiatalok elvándorlásának/máshol boldogulásának kérdéseit, okait elemezzük.  Ebben az életkorban a fiatalok a gyermekkorból a felnőttkorba lépnek át, egy újjászületésről is beszélhetünk esetükben.  Testileg, szellemileg és lelkileg is új kihívások, változások előtt állnak.  E a bennük zajló folyamatok megélésében különösen fontosak a kortárs kapcsolataik illetve hogy van e egy olyan idősebb valaki  egy mentor (nem sokkal idősebb mint ő) akire felnézhet, akitől jobban elfogad dolgokat, mint esetleg szüleitől, stb. Ezért nagyon szerencsés, ha a fiatal korosztályra sok időt és energiát, akár egy felelőst is „áldoz” a gyülekezet.  Ebben a korban rengeteg élményt szeretnének begyűjteni a fiatalok, viszont olyat, ami nem sablonos, nem unalmas, hanem kihívásokkal teli és komoly témákat feszeget.  Nagyon fontos, hogy hiteles legyen az az ember, aki összefogja őket és legyen megfelelő ismerete e korosztály „működéséről”. A balassagyarmati Református Egyházközségben jól működik a fiatalokkal való kapcsolattartás az online térben.   Ez bizonyosan az előbb említett fontos szempontnak is köszönhető, hogy a lelkész maga is fiatal, így nem kérdéses számára hogy ezen a felületen is létre kell hozni kapcsolódási lehetőségeket.  Ez különösen a járvány időszakban domborodott ki, amikor a Facebookon teaház hangulatú beszélgetéseket folytattak, esetenként meghívott előadókkal, a fiatalok számára érdekes témákban és ebbe lehetett nem csak hallgatóként, hanem interaktív módon bekapcsolódni.

A balassagyarmati tanulmányúton merült fel, hogy például az önkormányzatnál is működhetnek gyakornoki programok, melyek a közösségszervezésbe is bevezethetné a fiatalokat.

A tanulmányút során bemutatkozott több szervezet is és elmesélte tevékenységeiket

  • Lamenda Alapítvány

A Lamenda fő céljai leginkább a 3 év alatti gyermekek napközbeni ellátásának biztosítása, annak érdekében, hogy a szülők minél előbb visszatérjenek a munkaerőpiacra, ezzel hozzájárulva a foglalkoztatás növeléséhez, a munka és a magánélet/család összeegyeztethetőségéhez.
Családi bölcsődék, játszóházak és egyéb alternatív gyermekellátási formák működtetése, támogatása, nyári táborok, foglalkozások szervezése.
Jelenleg 3 családi bölcsődét – 3 x 7 gyermekkel – (valamint 1 családi bölcsődén 7 fővel engedélyeztetés alatt van) működtetünk Balassagyarmaton.
A másik kiemelt célterületünk a család társadalmi szerepének megerősítés, a munkavállalás és a családi élet összeegyeztetésének elősegítése. Olyan családbarát munkahelyek kialakítására irányuló szemlélet elterjesztése, kialakítása és fejlesztését megvalósító munkahelyi családbarát programok támogatása, melyek elősegítik a munka és magánélet összeegyeztetését. Harmadik kiemelt célunk a helyi kisközösségek aktivizálása, fejlesztése, erősítése és újak létrehozása.

  • Kereplő Néptánc Egyesület

Nem csupán a néptánc hagyományok ápolásával foglalkozik, nem csupán a tánc szépségét mutatja meg, adja át a felnövekvő generációnak, hanem mindazt, ami elválaszthatatlan a tánctól. Az egyesület megszervezte a népdaloktatást, és szép sikereket érnek el a tanítványok. A néptánc egyesület óvodáskortól a felnőttekig oktatja a néptáncot. Az év folyamán sok közösségépítő rendezvényt szervez, ahol nemcsak az egyesületi tagok, hanem a tágabb családot, a lakosságot is bevonják.
Tevékenységükkel nagyban hozzájárulnak, hogy a gyerekek, a fiatalok körében kialakuljon egy jó közösség, mely a későbbi években erősíti a helybeni kötődést, az elvándorlás csökkentését.

  • Benczúrfalváért Kulturális Hagyományőrző és Faluszépítő Egyesület

A Benczúrfalváért Kulturális Hagyományőrző és Faluszépítő Egyesületet a Balassagyarmati Törvényszék nyilvántartásba vette, a végzés 2012. június 6. napján jogerőre emelkedett. Az egyesület célja: A Cserhát hegység festői környezetű településének, Benczúrfalvának a felvirágoztatása, a helyi önkormányzattal közösen a falu és a lakosság érdekében kulturális programok szervezése, hagyományok felkutatása, ápolása, helytörténeti adatgyűjtés, “Faluház” létrehozása, faluszépítő és környezetvédő akciók, műemlékápolás, valamint szabadidőprogramok szervezése.

  • Kárpátok Alapítvány-Magyarország

Az alapítvány stratégiai célja: A régió emberi erőforrásainak (személyek, szervezetek, közösségek) fejlesztése a leszakadó vidéki térségek, hátrányos helyzetű közösségek, kisebbségek fejlődésének érdekében, így közvetetten a szegénység és a társadalmi kirekesztettség csökkentése.
Ennek érdekében a helyi közösségek és civil szervezetek fenntartható fejlesztési kezdeményezéseinek támogatását, társadalmi szemléletformálás és hátrányos helyzetű térségek és közösségek támogatását, valamint hátrányos helyzetű fiatalok támogatását végzik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása