Disszeminációs tréning

A két napos disszeminációs tréningen hazai szakemberek vettek részt a tapasztalatok megosztása céljából.

Helyszín: Béri Evangélikus Egyházközség, Bér

Időpont: 2020. augusztus 14-16.

Téma/Tematika: Keresztyén hétköznapok

Résztvevők:

  • Balassagyarmati Református Egyházközség
  • Bér Evangélikus Egyházközség
  • Kecskeméti Evangélikus Egyházközség
  • Lukanénye Község Önkormányzata (SK)
  • Együtt Európáért Alapítvány (EEA)

 

A disszeminációs tréning további célja az volt, hogy felkeltse a figyelmet a fiatalok elvándorlásának problémájára, valamint arra, hogy milyen nehezítő tényezőkkel kell számolnunk, ha a vidékiek otthonmaradása a cél.

A disszeminációs tréning keretében bemutatásra kerültek a térségben fellehető jó gyakorlatok is, amelyre a helyi hasznosuláson túl más térségek is kiindulási alapként tekinthetnek.

A disszeminációs tréning egyik legnagyobb hozadéka az volt, hogy nagyon sok olyan kérdés megvitatására került sor, amely a fókuszcsoportos interjú során jött felszínre. A két napos tréning során a résztvevők átgondolhatták álláspontjukat, reflektálhattak egymás véleményére. Ez a csoporthatás nagyon sok a gyakorlatban is jól használható eredményt hozott.

Vitathatatlan, hogy a fiatalok elvándorlása következtében súlyos demográfiai problémákkal kell szembenéznie a Nógrád megyei településeknek. A jelenséget elsősorban az oktatási mobilitás alakítja: a vidéki fiatalok nem a lakóhelyükhöz legközelebb eső, hanem a fővárosi vagy a nagyvárosokban levő felsőoktatási intézményekben folytatják tanulmányaikat. Tanulmányaikat követően nem térnek vissza eredeti lakóhelyükre, hogy ott éljenek és dolgozzanak.

Ami némi reményre adhat okot, hogy Balassagyarmat a Budapesti metropolisz térség dinamikusan fejlődő övezetéhez tartozik, így a szuburbanizáció felgyorsulásának köszönhetően idővel vonzóvá válhat a fiatalok számára a balassagyarmati agglomerációs gyűrű kistérségeibe kiköltözni.

Az egyház nagyon sokat tud hozzá tenni ehhez a változáshoz. A keresztyén gyülekezeteknek erős megtartó ereje van. A gyülekezeti közösséghez való hűség és kitartás, a megtapasztalt közösségi kapcsolat életperspektívát tud mutatni a fiataloknak. A legfontosabb, vallják a résztvevők, hogy legyen egy erős hitbéli alap. Az Istenbe vetett hit a legnagyobb megtartó erő, így az egyház a legnagyobb közösségmegtartó erőt hordozza magában, lelki és örökkévaló szempontból.

Egy másik út lehet a missziói magatartás – a drogmissziós tevékenység, cigánymisszió – felvállalása. Krízisek idején ugyanis sokan keresik annak lehetőségét, hogy tartozzanak egy olyan közösséghez, ahol önismereti elmélyülésre ugyanúgy nyílik lehetőség, mint néhány emberhez való kötődésre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Betűméret növelése
Kontraszt beállítása